Minne oikoslaisten tie vie valmistumisen jälkeen?

Haastattelimme kolmea lähivuosina valmistunutta entistä oikoslaista siitä, miten he ovat löytäneet työnsä valmistumisen jälkeen ja miten opintojen aikana tulisi orientoitua työelämään.

Kysyimme:

 1. Missä työskentelet?
 2. Miten sait ensimmäisen työpaikan valmistumisen jälkeen? Vai jatkoitko esimerkiksi opiskeluaikaisessa työssä?
 3. Onko mieleesi tullut jotain, miten olisit voinut jo opintojen aikana ”valmistautua” työelämään?
 4. Mitä osaamista olet erityisesti työurasi alussa tarvinnut?
 5. Terveiset oikoslaisille


ETM Laura Pirkola
, valmistunut vuonna 2016 ravitsemustieteestä

Laura_Pirkola

 1. Työskentelen FazerLabissa, Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksikössä. Muutin noin kolme kuukautta sitten Uppsalaan ja aloitin väitöskirjan tekemisen Ruotsin maatalousyliopisto SLU:ssa. Väitöskirjaprojektini on osa LivsID-hanketta, jossa 10 tohtorikoulutettavaa tekee väitöskirjansa eri elintarvikeyrityksille. Väitöskirjan aihe liittyy rukiin ja kauran kuidun vaikutuksiin suolistomikrobistoon ja aivot-suolisto-akseliin. Ennen väitöskirjan aloittamista työskentelin noin kaksi vuotta Labin tutkimustiimissä ravitsemusasiantuntijana keskittyen pääosin Fazer Brainhow -hankkeeseen.
 2. Tein gradutyöni Fazerille, ja gradun loppuvaiheessa minulle tarjoutui paikka Fazerin tutkimustiimissä harjoittelijana, kunBrainhow-hankkeeseen tarvittiin käsipareja. Hieman valmistumiseni jälkeen sain vakituisen työn samaisesta tiimistä. Sanoisin, että gradun tekeminen oli avain ensimmäisen työpaikan saamiseen, mutta olin myös oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
 3. Jokainen kesä- ja osa-aikatyö tai harjoittelu on hyvää valmistautumista työelämään ja antaa mahdollisuuksia nähdä erilaisia firmoja ja toisaalta luoda suhteita. Verkostoitumistaitoja ja smalltalkia on hyvä harjoitella jo ennen valmistumista, sillä niitä tarvitsee jopa yllättävän paljon työelämässä.
 4. Kansainvälisessä yrityksessä ja varsinkin nyt ulkomailla asuessa englannin kielen merkitys on korostunut. Myös esiintymis- ja ryhmätyötaitoja olen tarvinnut ja toisaalta oppinut paljon. Työelämässä mielestäni korostuu lisäksi vastuunotto omasta työskentelystä ja omista projekteista, mihin mielestäni yliopistokoulutus valmentaa hyvin.
 5. Suosittelen jo opiskelujen aikana miettimään, mihin haluaisi myöhemmin suunnata omaa uraa. Ja kannattaa tarttua rohkeasti kaikenlaisiin mahdollisuuksiin, jos ne tuntuvat edes jotenkin vievän kohti omaa päämäärää.


MMK
 Hanna-Kaisa Erkkilä, valmistumassa kuluttajaekonomiasta MMM:ksi, työelämässä jo vuoden

 1. Business Finlandissa elintarvikevientiä edistävän Foodfrom Finland -ohjelman koordinaattorina.
 2. Olin harjoittelussa Business Finlandin toimistolla Varsovassa maisterivaiheen loppuvaiheessa, kun kurssit oli pääosin suoritettu ja jäljellä oli enää gradu. Varsovassa olin kuusi kuukautta ja loppuvaiheessa hain paikkaa Helsingin toimistolta, ja Suomeen palattuani aloitin sitten työt kokoaikaisesti Helsingissä. Gradua kirjoitin harjoittelun ja töiden ohella, minkä takia valmistuminen on vähän venynyt.
 3. Opiskeluajan asiakaspalvelutyöt olivat jo hyvää valmistautumista työelämään ja niistä on ollut hyötyä. Jos voisin nyt palata ajassa taaksepäin, niin opiskelisin saksan kielen kunnolla ja lisäksi kiinaa ja japania tai koreaa. Parasta valmistautumista kuitenkin ovat harjoittelut, ne ovat loistava juttu ja niihin kannattaa panostaa. Gradu kannattaa tehdä alta pois tai ainakin lähes valmiiksi ennen kuin työelämä vie täysin mennessään. Gradun kirjoittaminen reissaamista sisältävän työn ohella on ollut ajoittain aika raskasta.
 4. Englannin taito on ollut tärkein, koska työ on kansainvälistä ja koko organisaatiomme työkieli on englanti. Tähän kyllä opinnot ja vaihto ovat valmistaneet hyvin. Yritysten kanssa toimiessa liiketoimintaosaaminen ja elintarvikealan tuntemus on ollut tarpeen. Lisäksi kaikenlainen viestintäosaaminen ja organisointikyvyt ovat tulleet käyttöön, lähtien kuvankäsittelystä uutiskirjeiden kirjoittamiseen ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen.
 5. Terveiset Viikkiin, nauttikaa opiskeluajasta, menkää mukaan hallitukseen ja ennen kaikkea lähtekää ulkomaille vaihtoon ja harjoitteluun!


Tutkija 
ETM Jemina Kivelä, Valmistunut vuonna 2017 ravitsemustietees

Jemina_Kivelä

 1. Tällä hetkellä työskentelen tutkijana 50 % Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä eli HUS:lla eMOM-tutkimuksessa ja 50 % Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella eli THL:lla Fiilis-tutkimuksessa. eMOM-tutkimus on raskausdiabeteksen hoitotutkimus, jossa verrataan kahden erilaisen ruokavalion vaikutusta raskausdiabeteksen hoidossa. Fiilis-tutkimus on osa kansainvälistä Feel4Diabetes-EU-hanketta, jonka tavoitteena on edistää terveellisiä elintapoja ja ehkäistä diabetesta alakouluikäisten lasten perheissä. eMOM-tutkimuksessa teen ravitsemusohjausta ja lisäksi molemmissa hankkeissa teen kaikenlaisia tutkimuksen päivittäisiä tehtäviä lomakkeiden ja interventiomateriaalien suunnittelusta viestintään ja datan käsittelyyn. Näiden lisäksi aloittelen juuri väitöskirjaprojektia.
 2. Olin THL:lla harjoittelussa kesällä 2011 tallentamassa ruokapäiväkirjoja FINGER-tutkimukseen. Harjoittelun jälkeen olin kassatyössä muutaman kuukauden ennen kuin sain töitä THL:lta tutkimusassistenttina vuoden 2012 alusta lähtien. Sillä tiellä olen edelleen. Työnkuva vaihtui vuonna 2015 kun siirryin FINGER-tutkimuksesta tutkijaksi Fiilikseen. HUS:lla työura alkoi 2018 vuoden alussa ja sain paikan kontaktien kautta. eMOM-tutkimukseen haettiin ravitsemusohjaajaa, ja olin jo Fiiliksessä tehnyt vähän elintapaohjausta, joka oli mielestäni tosi innostavaa. THL:n esimieheni on mukana eMOM-tutkimuksessa ja suositteli minua tehtävään. Nyt siis sukkuloin kahden eri projektin ja työpaikan välillä, joka on kyllä rankkaa, mutta myös tosi opettavaista. Kahta samanlaista päivää ei ole, työtehtävät vaihtuvat tosi tiuhaan.
 3. Työnteko opintojen ohella oli mielestäni yksi parhaimmista tavoista valmistautua työelämään. Toki työskentely venytti valmistumistani aika lailla, mutta nyt kun on töitä ja tutkintokin, niin olen erittäin tyytyväinen, että tein töitä opintojen ohella. Erityisesti työelämässä oppii itsevarmuutta ja luottoa siihen, että pärjää sekä osaa ja uskaltaa tehdä päätöksiä. Samankaltaista kokemusta sai ainejärjestöhommista. Totta kai opintojen kautta saatu asiantuntijuus,excel-ja tekstinkäsittelytaidot ovat myös käytössä päivittäin. Neuvoksi antaisin, ettei kannata pelätä tuhlaavansa aikaa opetellessa ja kokeillessa uusia asioita ja tapoja tehdä asioita. Koskaan ei tiedä, minkälaisesta osaamisesta voisi olla hyötyä tulevaisuudessa.
 4. Vaikka mitä. Jo edellä mainittujen lisäksi olen hyödyntänyt esimerkiksi kvalitatiivisen tutkimuksen perusteita, katsausartikkeli- ja kirjallisuushakutaitoja ja kaikenlaisia tutkimuksen suunnitteluun liittyviä taitoja (kaikkien niiden tutkimussuunnitelmien tekemisestä siis oli jotain hyötyä!). Esiintymistaidot, kirjoitus- ja esitysmateriaalin suunnittelutaidot ovat olleet kovassa käytössä. Ehkä tärkein taito on kuitenkin innostua siitä, mitä tekee, on työ sitten mitä tahansa. Uran alkuvaiheessa työtehtävät voivat toisinaan olla aika yksipuolisia. Kun pitää siitä mitä tekee ja pyrkii kehittämään omaa työtänsä jatkuvasti, työ tuntuu mielekkäältä ja se huomataan myös työyhteisössä.
 5. Nauttikaa opiskelijaelämästä ja suunnatkaa rohkeasti ja itsevarmasti kohti työelämää!

Vastavalmistuneiden työllistymiseen vaikuttaa se, miten paljon työkokemusta on opintojen aikana hankittu ja miten laaja oman alan verkosto on luotu ympärille. Opintojen aikana kannattaakin siis hakea oman alan töitä rohkeasti jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Opintojen aikana on myös hyvä hankkia alan työkokemusta monipuolisesti erilaisista tehtävistä. Harjoittelu on hieno tilaisuus hankkia työkokemusta sellaisesta työpaikasta, johon olisi muuten vaikea päästä töihin. Harjoitteluun kannattaa siis panostaa. Esimerkiksi Agronomiliiton mentorointiohjelma ja erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat ovat hyvä keino laajentaa omaa verkostoa alalle.

Olemme kysyneet vuosittain opiskelijajäseniltämme, missä ja millaisissa tehtävissä he ovat kesän aikana työskennelleet. Katso haastattelut täältä ja poimi vinkit:

Kirjoittaja: Sini Kokkola, Agronomiliiton jäsenpalvelupäällikkö, opiskelijat(at)agronomiliitto.fi

agronomiliitto_logo
suomikasvaaruoasta

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s